În ultimii 30 de ani s-a vorbit foarte mult despre reformă în România și s-a făcut prea puțin, mai ales la nivel instituțional. Am intrat în politică, după mai bine de 15 ani petrecuți în străinătate, din dorința de reformare a țării, într-un moment în care am realizat că România are mare nevoie de o reformă curată, bazată pe un program clar, bine definit, pe transparență și debirocratizare.
Să luăm exemplul Diasporei: ani la rândul românii din străinătate au fost practic uitați de statul român. Nu uităm cum li s-a limitat dreptul la vot. Nu uităm cum autoritățile române nu aveau nicio preocupare pentru a îmbunătăți serviciile consulare și pentru a găsi soluții care să răspundă solicitărilor din ce în ce mai numeroase, să nu uităm că plângerile românilor cu privire la calitatea serviciilor consulare erau pur și simplu ignorate. Și să ne aducem aminte cum Diaspora a fost prima care a dat un semnal puternic de schimbare în țară. Românii plecați ”afară” au fost primii care au spus clar: ”Vrem o țară ca afară!”
USR a arătat voință politică, responsabilitate și curaj, pentru ca lucrurile să pornească în direcția corectă, spre schimbarea României. Am reușit, încă din opoziție, să aducem Diaspora pe agenda politică de la București și am definit o viziune clară pentru românii din străinătate.
Am intrat și la guvernare, cu un program reformator și îndrăzneț. Fiecare dintre cele 40 de angajamente asumate având în spate o luptă cu birocrația, cu un sistem învechit, cu cei care sunt gata oricând să blocheze reformarea țării, în favoarea unor interese personale sau de partid. Iar exact pentru asta am fost și scoși. Noi continuăm, suntem singurul partid democratic de opoziție al României. Un partid care a demonstrat că poate avea rezultate la guvernare, atât de bune încât să deranjeze ”prea tare”. Un partid care, acum, în vreme de criză și creșteri continue de prețuri, arată că adevăratul naționalism este în ceea ce facem pentru români, pornind de la români. Nu din interes personal. Și nu prin a derapa în extreme.
Și cred că în acest context putem face o paralelă cu ascensiunea AUR, despre care se tot vorbește și unde sunt lucruri importante de spus. Populiștii extremiști din lumea întreagă au un parcurs similar: au o creștere fulminantă a popularității în perioade de criză când oamenii sunt vulnerabili la retorica lor panicardă. Ai noștri nu fac excepție. România a avut parte de extremiști berechet în ultimii 30 de ani – România Mare, PPDD au plecat ca mari explozii “revoluționare” și s-au dovedit a fi niște anexe ale sistemului, cu nimic diferiți de partidele mari în care de altfel s-au și dizolvat. Populismul are succes până în momentul în care alegătorul realizează cine sunt oamenii care s-au bulucit să se suie pe valul extremismului, foarte mulți dintre ei nefrecventabili. După care rațiunea învinge. Fenomenul este același și acum în Diaspora.
Am fost anul acesta în comunitățile de români din opt țări, am discutat cu zeci și zeci de oameni și într-adevăr, oamenii informați, dintre care foarte mulți ne-au votat (USR a castigat alegerile in Diaspora și în 2016 și în 2020) sunt foarte exigenți cu noi, ne critică. Chiar și așa, ne considera în continuare singura forță politica capabilă să modernizeze România, având așteptări mari de la noi – să ajungem la guvernare în 2024 și să facem treabă.
Nu vom cădea pradă luptei pentru putere și vom rămâne drepți în ochii celor care ne-au ales să reformăm România cu adevărat. Și de aceea, rămânem mereu aproape de ei. În cazul Diasporei, dialogul cu românii din afara țării este constant și consistent, aducând valoare în tot ceea ce ne propunem să facem. De cele mai multe ori totul pornește de la un mesaj primit pe Facebook, pe pagina de parlamentar de Diaspora, sau de la o discuție, sâmbăta dimineața, în cadrul audiențelor online. Românii, adesea temători și obosiți de interacțiunea cu statul, alteori poate chiar disperați, ne cer ajutorul pentru o situație concretă. Sunt chestiuni simple, dar care fac diferențe mari în viața lor. Un copil care nu se poate înscrie la școală pentru că nu are toate documentele. Un tânăr cuplu hotărât să spună ”Da”, însă prins în hățișul obținerii actelor necesare, precum certificatul medical. Un lucrător în străinătate aflat în impas pentru că angajatorul îi încalcă drepturile. Cererile acestea sunt legitime, sunt elementare, iar statul are obligația să le soluționeze. Noi venim în întâmpinarea lor, ne implicăm direct sau căutăm soluții în plan legislativ.
Astfel, din acel moment începe un du-te vino în urma căruia se produce, încet-încet, reformarea României. Întrebări transmise Guvernului. Analiza practicilor din alte state europene. Întâlniri în grupuri de lucru. Dezbateri alături de toți actorii implicați, cu o agendă concretă pentru reforma legislativă. Iar eu cred că lucrurile încep să iasă la lumină și drumul către reformarea României începe să se vadă. Am deranjat și am scăpat de penali. Vom continua să deranjăm pentru a scăpa și de speciali, reforma pensiilor speciale fiind prioritatea zero pentru a avea o Românie a tuturor românilor. O Românie care se modernizează prin banii din PNRR, printr-o guvernare pregătită să pună bunăstarea românilor și a țării pe primul plan.
Acest schimb constant de informații este adevăratul motor al schimbării de atitudine al autorităților de la București față de problemele cu care se confruntă românii din Diaspora. În ultimii 6 ani, am făcut toate eforturile pentru a duce și a menține cât mai sus pe agenda Ministerului de Externe chestiunea îmbunătățirii serviciilor consulare și a acceptării cetățeanului român rezident în străinătate ca un partener egal de dialog. Nu ne oprim aici. Vom continua, ca partid, ca parlamentari, ca oameni, să schimbăm România pornind de la românii care știu deja cum ar trebui să arate țara noastră: ”ca afară, în Occident”. Și suntem singurul partid care poate duce la capăt misiunea asta.