Euro

Candidez la alegerile interne din USR pentru europarlamentare

Salut, 


Sunt Radu Mihail, liderul grupului USR de la Senat, și vă cer votul la alegerile interne pentru europarlamentare.

M-am înscris în USR în 2016, după 16 ani petrecuți în străinătate. Reprezint Diaspora și de aproape patru ani coordonez grupul nostru de la Senat. Am acumulat experiența care îmi permite să contribui la succesul unui grup USR în Parlamentul European. Un grup care lucrează în echipă și livrează rezultate cu impact, inclusiv acasă. Pentru că, de la Bruxelles sau Strasbourg, europarlamentarii nu trebuie să se îndepărteze de politica de acasă. Împreună, vom putea crește în continuare USR, speranța românilor care-și doresc modernizarea României.


Apropo de Diaspora, tuturor celor care cred că Diaspora este pierdută în fața valului naționalist populist, vă reamintesc că noi, USR, am câștigat în ultimii șapte ani alegerile în străinătate. Sunt convins că vom câștiga din nou, cu echipa grozavă pe care o avem la Diaspora.


Sunt inginer în telecomunicații. Am adăugat un master și un MBA de la universități din Paris. Am 20 de ani de experiență în echipe de management în România, Statele Unite, Marea Britanie, Franța sau Italia. În 2012 am devenit și cetățean francez.

Ca parlamentar, m-am axat pe politică externă și problemele românilor din Diaspora. În paralel, m-am implicat în organizarea partidului și în afilierea internațională a USR. Am fost lider de delegație la Adunarea Parlamentară a OSCE și delegat la Conferința privind viitorul Europei.


După 7 ani de implicare în diplomația parlamentară, după atâția ani de lucrat și studiat pe bune în Europa, sunt pregătit pentru a face acest pas către Parlamentul European.

USR este una dintre puținele voci liberale noi de succes din Uniunea Europeană. În fața valului populist-putinist care ne amenință libertatea și bunăstarea, Uniunea Europeană are nevoie de vocea USR!

803 luări de cuvânt în plen

235 propuneri legislative inițiate sau co-inițiate



151 întâlniri oficiale de lucru


267 întrebări și interpelări



  • Button
  • USR te ascultă


    Button
  • Delegat la Conferința privind viitorul Europei

    Write your caption here
    Button
  • Lider de grup la Senat


    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE

    Write your caption here
    Button

Politicienii spun adesea că alegerile care urmează sunt cele mai importante alegeri. De data aceasta, pentru România, este fix așa. 4 rânduri de alegeri, dintre care europarlamentarele sunt primele și miza este uriașă. Un rezultat bun al USR va da speranță și încredere oamenilor că există o alternativă onestă, decentă și profesionistă la sistemul corupt și gașca populistă. 


Să nu uităm niciodată puterea pe care o avem ca cetățeni și să o exercităm cu înțelepciune și responsabilitate. Pentru viitorul copiilor noștri, pentru România. 


Principala mea preocupare ca europarlamentar va fi să merg să explic și să povestesc cât mai multor români din toate mediile, pe înțelesul lor, beneficiile de a fi cetățeni ai UE. Democrația și libertatea trebuie apărate zi de zi, chiar și după alegeri. Pericolul lui "UE ne obligă să mâncăm gândaci" nu va trece de la sine dacă ne prefacem că el nu există. 


Iată prioritățile mele pentru Parlamentul European:


Schengen și o Uniune Europeană cu o singură viteză


Privind înainte, ne dorim o Uniune Europeană mai unită, mai solidară și mai echitabilă. Vrem să vedem o Europă în care cetățenii noștri sunt protejați și sprijiniți, indiferent de naționalitate sau origine. Europa nu poate avea decât o singură viteză și nu există state de mâna a doua. Românii trebuie să știe că UE nu sunt câteva sute de angajați de la Bruxelles care dictează viața a 500 de milioane de oameni. UE este la fiecare dintre noi pe stradă, la intersecția de la piața din oraș sau în parcul dintre blocuri. 


Pentru a ajunge să trăim cu adevărat în Europa cu o singură viteză, toate statele membre trebuie să se bucure de aceleași drepturi. România și Bulgaria merită să fie în spațiul Schengen. Iar blocajul Austriei și al Olandei ne arată încă o dată că Tratatul Uniunii Europene trebuie modificat, iar principiul unanimității în Consiliul UE trebuie înlocuit cu principiul majorității. Niciun stat membru nu ar trebui să aibă drept de veto pe subiecte atât de esențiale. 


Migrația și munca: acolo putem să fim exemplul


În același timp, trebuie să ne asigurăm că Europa noastră este deschisă și primitoare față de cei care caută protecție și o viață mai bună aici. Solidaritatea și respectul pentru drepturile omului trebuie să continue să fie piloni ai Uniunii Europene. România a fost vreme de 3 decenii un stat din care cetățenii au plecat constant în căutare de locuri de muncă bine plătite și condiții de viață decente. Însă, este momentul să ne gândim la România și ca un hub de atragere a forței de muncă externe. Deficitul este prea mare, în anumite sectoare, iar Pactul European privind migrația și azilul este mai relevant decât oricând. Când vorbim de muncă și migrație, nu putem să nu amintim muncitorii mobili. România are printre cei mai mulți astfel de muncitori și trebuie să ne asigurăm că drepturile lor sunt respectate peste tot în UE.


Cercetarea și inovarea: acolo România trebuie să recupereze


România este pe ultimul loc la inovare în Uniunea Europeană. Nu pentru că nu putem mai mult, ci pentru că există un dezinteres total în această direcție din partea unui stat teleghidat de schimbări de fațadă. România are însă un potențial imens: forță de muncă capabilă să fie motorul unor idei ce nu doar trec pragul inovării, ci ne pot aduce și un avantaj competitiv din punct de vedere economic.


Sunt necesare mai multe stimulente pentru ca actorii din țările din est să coordoneze ei proiecte de cercetare, finanțate prin programe precum Horizon Europe. Ar fi vorba de o măsură ce permite recuperarea decalajelor, declanșate și de faptul că vestul a beneficiat și beneficiază de exodul creierelor din est.


Țara noastră investește foarte puțin în cercetare și inovare. Europarlamentarii pot fi puntea de legătură între aleșii locali și instituțiile europene. Îmi doresc să deschidem mai multe centre de cercetare cu bani europeni în localitățile conduse de primari USR. 



Ce voi face pentru USR în Parlamentul European



USR-ul are resurse foarte valoroase: oamenii aleși pe plan local, național și european. Sunt în politică de 8 ani și înțeleg foarte bine cât de important este ca acești oameni să facă schimb de resurse și cunoaștere între ei. În același timp, relația dintre europarlamentari și parlamentari trebuie să se consolideze. 


Pentru că ambele tipuri de aleși au, de fapt, nevoie unii de alții. Voi propune un mod de lucru pentru grupurile parlamentare ale USR din Casa Poporului și pentru cel din Parlamentul European. 


Și pentru că mă bazez în ceea ce fac pe experiența pe care am acumulat-o de-a lungul anilor, îmi doresc să joc un rol activ în asumarea de responsabilități în cadrul grupului europarlamentar Renew. Cei 3 ani de lider de grup senatorial USR mi-au arătat că abilitățile mele manageriale sunt apreciate și în politică, în plus față de mediul profesional în care am lucrat anterior. 


Share by: