11 succese ..

11

successe în activitatea parlamentară

Legislație adoptată


  1. Legea electorală prin care Parlamentul a introdus modificări importante pentru a asigura o mai bună desfășurare a alegerilor în Diaspora  (Legea nr. 148 din 24 iulie 2019): legislația adoptată a permis ca aproximativ un milion de români să voteze în condiții excelente în afara țării la alegerile prezidențiale din 2019 și parlamentare din 2020.
  2. Legea rivind digitalizarea serviciilor consulare (Legea nr. 13 din 10 ianuarie 2024): românii din Diaspora vor putea beneficia de o serie de servicii consulare online, direct de acasă, fără a mai fi nevoiți să parcurgă zeci sau sute de kilometri până la sediile consulatelor.
  3. Legea Feedback-ului (Legea nr. 46 din 18 martie 2021), prin care ministerul de externe are obligația de a implementa un sistem de feedback la sediile consulatelor, dar și online, astfel încât sugestiile și nemulțumirile cetățenilor să fie luate în calcul la evaluarea și îmbunătățirea activității consulare.
  4. Legea privind protejarea și sprijinirea victimelor traficului de persoane (Legea nr. 136 din 24 mai 2023), prin care am transpus în legislația națională norme europene de protecţie a victimelor traficului de persoane și am introdus o serie de prevederi care facilitează accesul acestora la acte de identitate.
  5. Protejarea muncitorilor români în străinătate - Legea nr. 296 din 13 decembrie 2021: am introdus asigurări medicale și contracte mai clare pentru muncitorii sezonieri și reguli mai stricte pentru firmele de recrutare.
  6. Limba română pentru copiii românilor din Diaspora - amendamente incluse în Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023: pentru elevii întorși în țară, grupe de acomodare care să-i sprijine în dobândirea unui nivel corespunzător de limbă română şi în recuperarea decalajelor de orice fel; posibilitatea ca elevii din Diaspora să susțină evaluarea națională sau bacalaureatul.




Prevederi din programul de guvernare USR, preluate și implementate

  1. Suplimentarea numărului de consulate itinerante: am efectuat numeroase demersuri în vederea includerii consulatelor itinerante în planul ministerului de externe -  astfel, în anul 2023 au fost organizate 123 de consulate itinerante (~26.975 servicii consulare procesate cu această ocazie), în anul 2022, 151 (~33.450 servicii consulare procesate), iar în 2021, 64 (~15.000 de servicii consulare procesate).
  2. Suplimentarea numărului de atașați pe probleme de muncă și sociale: am pus presiune pentru ca ministerul muncii să asigure mai mulți atașați care să ofere asistență lucrătorilor români din străinătate - de la 11 în 2021 la 17 în prezent.


Contribuții la documente internaționale:

1. Rezoluția finală a Conferinței privind viitorul Europei: am reușit să includ în Raportul final al Conferinței o propunere pentru care am luptat în calitate de reprezentant al cetățenilor mobili, și anume necesitatea de a se asigura o mobilitate echitabilă a forței de muncă în UE.


2. Rezoluția AP OSCE privind războiul din Ucraina: la propunerea mea, în Declaraţia finală de la Birmingham au fost introduse o serie de amendamente referitoare la:


  • Contribuția semnificativă a statelor vecine cu Ucraina în ceea ce privește gestionarea crizei refugiaților; 
  • Recunoașterea riscurilor de securitate fără precedent care decurg din războiul de agresiune al rusiei împotriva Ucrainei;
  • Solicitarea eliberării personalului misiunilor OSCE, aflat în detenție ilegală în Rusia. 


3. Aderarea României la Schengen: am luat parte la lucrările Comisiei pentru Afaceri Constituționale (AFCO) din Parlamentul European, unde am susținut necesitatea reformei instituționale a UE, prin introducerea votului cu majoritate calificată în Consiliul UE și renunțarea la principiul unanimității. Momentul din decembrie 2022, când Austria a blocat în mod nejustificat aderarea României la Schengen, a fost încă o confirmare a faptului că o Europă puternică nu poate exista dacă se păstrează posibilitatea de șantaj dată de unanimitate.



Share by: