Legislativ&nu numai

Ce am făcut pe plan legislativ și nu numai în calitate de senator de Diaspora

Protejarea muncitorilor români în străinătate și sprijinirea românilor care vor să se întoarcă în țară



  • Am introdus asigurări medicale și contracte mai clare pentru muncitorii sezonieri și am venit cu reguli mai stricte pentru firmele de recrutare. Am colaborat cu oficiali din Germania, Austria și Olanda pentru instituirea unor controale mai solide și asigurarea unor condiții de muncă și cazare mai bune. 
  • Am susținut suplimentarea numărului de atașați pe probleme de muncă și sociale care să ofere asistență românilor din străinătate (în 2024 sunt 17 astfel de atașați) și am contribuit la dezvoltarea consulatelor itinerante.
  • Am inclus în raportul final al Conferinței privind Viitorul Europei o propunere la care am lucrat în calitate de reprezentant al cetățenilor mobili, și anume necesitatea de a asigura o mobilitate echitabilă a forței de muncă în UE.
  • Am depus numeroase inițiative legislative: de la scutirea impozitului pe venit pentru cei care revin să lucreze în România, la inițiative ce vizează pensiile românilor din Diaspora: soluționarea dosarelor de pensii în cel mult 6 luni, acordarea bonusului pentru vechime inclusiv pentru românii care au muncit în mai multe țări. 
  • Pe perioada stării de urgență, am înființat un grup de lucru pentru sprijinirea cetățenilor din Diaspora aflați în dificultate, iar în 2020 am lansat campania “Brexit fără dubii” pentru îndrumarea românilor din Regatul Unit.
  • Am ajutat zeci de români care mi-au scris că se confruntă cu probleme de muncă sau sociale. 






O relație corectă și eficientă cu statul român. Diaspora tratată cu respect

  • Am fost primul parlamentar de Diaspora care am lansat o consultare reală cu românii din străinătate, prin proiectul „Simplu ca Afară”. Prima lege rezultată din proiect este „Legea Feedback-ului”, care asigură că opiniile, sugestiile și sesizările cetățenilor vor fi luate în considerare în evaluarea activității consulatelor.
  • Sunt inițiatorul Legii privind digitalizarea serviciilor consulare, prin care am introdus posibilitatea ca românii din Diaspora să poată avea acces la o serie de servicii consulare online, direct de acasă, fără a mai fi nevoiți să parcurgă zeci sau sute de kilometri până la sediile consulatelor.
  • Transparență în numiri: am propus ca persoanele nominalizate pentru funcția de consul general să fie audiate în mod public în Parlament, iar directorii de centre comunitare să fie selectați din rândul membrilor comunităților de români. 
  • Am depus diferite inițiative legislative care să rezolve problema românilor care nu mai au domiciliul în țară și care au fost lăsați fără documente de identitate: de la recunoașterea pașaportului CRDS ca act de identitate la eliberarea cărților electronice de identitate și pentru românii cu domiciliul în străinătate.
  • Am propus o serie de măsuri cu scopul de a veni în sprijinul celor care (re)dobândesc cetățenia română: acordarea cetățeniei pentru minori odată cu părinții, dreptul la cetățenie pentru străinii căsătoriți de cel puțin 10 ani cu români, scurtarea termenului de transcriere a actelor de stare civilă de la 60 la 10 zile odată obținută cetățenia. 
  • Am efectuat numeroase demersuri în vederea includerii consulatelor itinerante în planul anual al ministerului de externe, astfel încât să aducem serviciile consulare direct în comunitățile de români. 
  • Am solicitat anual, prin amendamente la legea bugetului de stat, fonduri pentru extinderea și modernizarea rețelei consulare, suplimentarea personalului consular, mărirea numărului de consulate itinerante. 





Putere politică pentru Diaspora & proces electoral modern, corect și transparent


  • În urma organizării defectuoase a alegerilor europarlamentare din 2019 în Diaspora, am lansat campania #StopCoziLaVot, prin care am discutat, în diverse țări și comunități, cu cei direct afectați. Sugestiile colectate au fost înaintate Comisiei speciale din Parlament, rezultând un pachet legislativ solid ce a dus la o bună desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2019 și parlamentare din 2020. Am reușit să dublăm numărul secțiilor de votare din străinătate și a fost organizat în premieră votul pe durata mai multor zile. Totodată, am introdus modificări importante pentru dreptul românilor din străinătate de a vota: vot prin corespondență; redefinirea perimetrului secției de votare, astfel încât din el să facă parte toate persoanele care așteaptă la rând să voteze în ziua alegerilor; extinderea perioadei de votare până la miezul nopții dacă la coadă încă se mai află persoane; creșterea numărului de membri în secțiile de votare.


  • Pentru alegerile europarlamentare din 2024, pentru o bună desfășurare a votului în Diaspora, am propus o serie de măsuri ce au fost aplicate cu succes la ultimele alegeri parlamentare și prezidențiale: folosirea sistemului SIMPV care împiedică votul multiplu, liste electorale suplimentare generate în format electronic, prelungirea programului de vot dacă sunt cozi, două zile de vot, înființarea de noi secții la cererea comunităților, vot prin corespondență. Guvernul a preluat doar o parte din măsurile pe care le-am propus printr-o Ordonanță de urgență, astfel încât la alegerile din iunie 2024, nu au existat vot prin corespondență, vot în avans sau secții de votare organizate la cerere. 


  • În contextul în care 1,5 milioane de voturi au fost anulate sau pierdute la alegerile din 9 iunie 2024 și având în vedere numeroasele nereguli semnalate, am inițiat un pachet legislativ menit să asigure pe viitor corectitudinea procesului electoral. Primul proiect prevede introducerea buletinelor de vot pe o singură pagină, astfel încât să nu mai existe riscul imprimării ștampilei pe alte pagini, cu consecința anulării votului. Al doilea proiect depus în acest sens are ca scop descurajarea fraudelor din secțiile de votare. 


  • Am depus o serie de propuneri legislative pentru o reprezentare corectă a românilor din străinătate: număr echitabil de parlamentari de Diaspora, drept de vot în Diaspora pentru parlamentarii din țară, dreptul de a candida la alegerile parlamentare din Diaspora în baza pașaportului.Cet


  • Am venit cu un set de modificări legislative pentru un sistem electoral modern, corect, transparent: vot prin corespondență îmbunătățit; introducerea votului electronic; alegerea primarilor și președinților de consilii județene în 2 tururi; transparentizarea finanțării partidelor politice; scăderea pragurilor electorale și a numărului de semnături necesare pentru a candida. 



  • Am demarat proiectul „Românii au putere” prin care am venit cu informații utile și răspunsuri la întrebări legate de organizarea și desfășurarea alegerilor locale din diverse țări ale UE. Scopul a fost acela de a încuraja românii din Diaspora să participe la viața politică în comunitățile în care s-au stabilit.

Limba română pentru copiii românilor din Diaspora


  • Am lucrat la un pachet legislativ pentru copiii românilor din Diaspora, intitulat „Educație fără granițe”. Inițiativele prevăd: înființarea de școli românești la solicitarea comunităților, transformarea cursurilor LCCR (de limbă, cultură și civilizație românească) în program permanent, extins, sprijinirea asociațiilor/organizațiilor din Diaspora care desfășoară activități de predarea a limbii române.


  • Amendamente adoptate la Legea învăţământului preuniversitar: pentru elevii întorși în țară, grupe de acomodare cu rol extins care să-i sprijine în dobândirea unui nivel corespunzător de limbă română şi în recuperarea decalajelor de orice fel; posibilitatea ca elevii din Diaspora să susțină evaluarea națională sau bacalaureatul.






Sprijin și protecție socială

  • Sunt inițiatorul Legii pentru protejarea și sprijinirea victimelor traficului de persoane prin care am introdus o serie de prevederi ce facilitează accesul acestora la acte de identitate, astfel încât să poată beneficia rapid de servicii de asistență și protecție - documente eliberate în cel mult 15 zile, posibilitatea ca domiciliul listat să fie sediul unui birou de avocatură/ONG, pentru siguranța lor. De asemenea, am eliminat sancțiunile contravenționale pentru victimele forțate să presteze muncă sexuală sau să practice cerșetoria, transpunând în legislația națională norme europene de protecţie a victimelor traficului de persoane.
  • Protejarea copiilor și mamelor care au ieșit din situații de violență domestică: am propus ca părintele care a obținut în instanță ordin de protecție să poată călători în străinătate alături de copilul minor, fără a mai fi nevoit să obțină declarația notarială de la partenerul agresor. 
  • Prin amendamente la o inițiativă legislativă ce aduce modificări în domeniul sănătății, am susținut dreptul la asigurare de sănătate gratuită și pentru elevii/studenții români care învață în străinătate.


Share by: