Programul de guvernare – Diaspora

Diaspora română, de la Viena, Madrid, Parma sau Ingolstadt până la New York sau Tokyo, vorbește și simte românește. Ea este formată din milioane de români care și-au luat destinele în mâini în căutarea unui viitor mai bun; curajoși, trecuți prin multe încercări, cosmopoliți, poligloți, profesioniști, românii din Diaspora ne inspiră în fiecare zi.

Suntem convinși că Diaspora română este una puternică, care poate contribui ca România să se transforme și să fie un veritabil actor european și global.

Pe de-o parte, ne dorim ca statul român să susțină prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție românii din Diaspora. În primul rând îndeplinindu-și obligațiile de a sprijini administrativ cetățenii români, oriunde s-ar afla ei. Apoi ajutându-i să rămână romani – oferindu-le mijloacele de a păstra și de a propaga limba și cultura română.

Pe de altă parte, Diaspora poate sprijini România. O contribuție așteptată este în normalizarea și modernizarea vieții sociale și politice din țară, prin utilizarea experientei căpătate prin implicarea în viața comunităților din statele-gazdă. Nu mai puțin important este aportul la dezvoltarea economică a României, deja esențial și care poate fi dezvoltat și canalizat cu mult mai multa eficiență. Și bineînțeles că românii din Diaspora sunt și ambasadorii României, purtătorii imaginii și promotorii intereselor țării noastre în străinătate.

Ne dorim o Diaspora puternică, cu românii bine integrați și activi în comunitățile din care fac parte. Îi sprijinim în acest sens pe aceia care decid să se implice politic și civic la nivelul comunităților lor. Și mai important, îi încurajăm pe cei care doresc să își consolideze legăturile cu România, prin implicare în politică, în inițiativele societății civile sau în efortul de dezvoltare economică.

Capitolul Diaspora din Programul de guvernare al USR poate fi consultat aici – paginile 11 – 16.