Policy Brief Diaspora

În 2019 am lansat spre consultare publică planul USR pentru românii din Diaspora.

Unul din cinci români apți de muncă lucrează în prezent într-un alt stat din Uniunea Europeană decât România. O statistică Eurostat arată că 19,7% dintre cetățenii români cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani aveau, în 2017, rezidența în alt stat membru al Uniunii Europene.

România a avut și beneficii de pe urma acestui fenomen – zecile de miliarde de euro trimise acasă – dar și grave deservicii: depopulare, lipsa forței de muncă (în special cea calificată), îmbătrânirea populației, separarea copiilor de familie, toate acestea frânează dezvoltarea economică și socială a țării.

 

Emigrația masivă este un fenomen care va avea efecte negative profunde pe termen lung asupra economiei și nu numai.

Pentru a reduce impactul acestora, este nevoie de o strategie coerentă, de o viziune prin care statul să nu mai asiste pasiv la acest fenomen, ci să dezvolte, plecând chiar de la ceea ce își doresc românii din afara granițelor, soluții concrete pentru a le permite tuturor cetățenilor români, indiferent de rezidență, să poată participa fără restricții la viața din țară. Acest lucru înseamnă acces la servicii pentru membrii familiei rămași acasă – copii și bunici, servicii de acces pentru eliberarea de acte, drept nerestricționat de vot etc.

Textul Policy Brief-ului poate fi consultat aici.

Dezbaterea publică din 2019 poate fi vizionată aici.