Simplu ca afară


Oana Pătrașcu locuiește în Diaspora de aproximativ 1 an dar nu este la prima experienţă de angajare sau studii în afara țării. De meserie, specialist IT.

De ce cred că românii care se mută în Diaspora trebuie să simtă aproape consulatul și ambasada din țara în care s-au mutat? 

Mutarea în străinătate este un pas pe care multi români ȋl fac in speranta de a-şi construi o viață mai bună și, nu de puține ori, pentru a-și ajuta familile pe care le lasă în urmă. Dar, până când lucrurile se așează pe noul drum, exista o perioadă de integrare și de acomodare care uneori presupune eforturi și stres pentru a se adapta unei noi societăți. Sau alteori pot apărea probleme pe care nu știm să le gestionăm conform normelor și legilor din țara adoptivă.

Personal, m-am regăsit deseori în situații în care primul gând a fost să verific dacă ambasada sau consulatul României în țara respectivă mă poate ajuta sau îndruma cu informații. Iar aceasta aşteptare este cu siguranta una legitimă pentru mulți dintre noi. 

Am identificat astfel câteva situaţii în care aceste instituții ar putea fi de real folos cetăţenilor români care au domiciliul ȋn altă țară :

1) Consulatul ar putea oferi un ghid cu informații utile pentru cei care aleg să se mute în țara respectivă. Verificând site-ul mae.ro am observat că există puține informații de real folos pentru românii din afara(excepție făcând procedurile pentru schimbarea unui act de identitate)

 Ghidul ar putea conţine : 

–  informații utile referitoare la serviciile medicale din ţara respectivă(companii de asigurări, spitale care au personal vorbitor de limba engleză)

–  informații legate de obținerea unui permis de ședere(procedurile nu sunt întotdeauna evidente nici pe partea instituțiilor statului respectiv). Aceste permis nu este de obicei obligatoriu in statele UE dar poate fi util în interacțiunea cu alte instituții publice din ţara adoptivă.

–  informații despre specialiști care ne pot ajuta în diverse situații(avocat, traducător, medic, notar etc.)

2) Consulatul României ar putea ajuta cetatenii români care au nevoie sa isi echivaleze diplomele de studii obtinute în țară. Exista cazuri în care chiar și încadrarea specializării obținute acasă este greu de echivalat cu o specializare din alta ţară(dau aici exemplul unui membru de familie căreia a întâmpinat probleme incercand sa își echivaleze în Spania licenţa în administraţie publică obţinută în România).

3) Consulatul României ar putea ajuta cetăţenii români care au nevoie de consultanţă sau ȋndrumare cu privire la probleme de natură juridică(Atenţie! Nu mă refer aici la reprezentare ȋntr-un proces deoarece ştim că acest lucru nu poate intra ȋn atribuţiile angajaţilor acestor instituţii). Câteva exemple : situații în care sunt încălcate drepturile de angajat sau abuzuri ale proprietarilor care ȋnchiriază imobile(al doilea caz fiind destul de des intalnit chiar și în țările care au legislație destul de favorabilă chiriasului)

4) Consulatul României ar putea organiza cursuri de limba de nivel începător pentru românii care vor sa învețe limba țării respective.

Acestea sunt doar câteva exemple de situații în care o instituţie care reprezintă ţara noastră ne-ar putea fi de folos. 

De asemenea, cred că este important ca delegaţiile României în fiecare ţară să fie sursa oficială de informaţii pentru cei din Diaspora şi să găsească un canal de comunicare cu românii de afară care să fie eficient şi accesibil.

În mod normal, consulatul este oficiul care se ocupă de problemele cetățenilor țării pe care o reprezintă. Iar ambasada este instituția care mijloceste relațiile interstatale. 

Însă fiecare cetățean are nevoi și probleme diferite și ceea ce este de fapt esențial este ca reprezentanții misiunilor diplomatice și oficiilor consulare sa fie deschiși către românii de afară și să facă cunoscute în mod clar și accesibil modalitățile prin care cetăţenii români pot face solicitări către ei în funcție de caz. 

Acest articol face parte din proiectul “Simplu ca afară”, organizat de senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail. Ne propunem să aflăm care sunt cele mai des întâlnite probleme ale românilor din Diaspora și să venim cu soluții concrete la aceste probleme.