Proiecte

10

contribuții în activitatea parlamentară

Legi proprii care au intrat în vigoare:


  1. Legea Feedbackului - Legea nr. 46 din 18 martie 2021: ministerul de externe are obligația de a implementa un sistem de feedback atât la sediul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare, cât și prin intermediul unor mijloace electronice, la distanță, pentru ca sugestiile cetățenilor să fie luate în considerare în evaluarea activității consulare.
  2. Legea privind protejarea și sprijinirea victimelor traficului de persoane - Legea nr. 136 din 24 mai 2023: am transpus în legislația națională norme europene de protecţie a victimelor traficului de persoane (nesancționarea victimelor obligate să presteze muncă sexuală sau să practice cerșetoria) și am introdus o serie de prevederi prin care facilităm accesul acestora la acte de identitate, astfel încât să beneficieze imediat de servicii de asistență și protecție. 
  3. Legea electorală prin care am introdus modificări importante pentru dreptul diasporenilor de a vota - Legea nr. 148 din 24 iulie 2019: vot prin corespondență la alegerile prezidențiale și parlamentare; redefinirea perimetrului secției de votare, astfel încât din el să facă parte toate persoanele care așteaptă la rând să voteze în ziua alegerilor; extinderea perioadei de votare până la miezul nopții dacă la coadă încă se mai află persoane care așteaptă să voteze; creșterea numărului de membri în secțiile de votare și al reprezentanților partidelor politice.



Amendamente semnificative adoptate:

  1. Protejarea muncitorilor români în străinătate - Legea nr. 296 din 13 decembrie 2021: prin amendamente la Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.33/2021, am reușit sa introducem asigurări medicale pentru lucrătorii sezonieri; claritate în contracte și reguli mai stricte pentru firmele de recrutare; timp acordat lucrătorilor pentru a studia ofertele pe care le semnează. 
  2. Eliminarea poverii formularului PLF (formularul digital de intrare în România): o parte din amendamente au fost preluate de Guvern în Ordonanţa de urgenţă nr. 5/2022 - extinderea perioadei de completare la 72 de ore, stocarea datelor pe o perioadă de 6 luni pentru a elimina situațiile în care cetățenii erau amendați doar pentru că nu erau găsiți în bazele de date, scutirea anumitor cetățeni de la completarea formularului (lucrătorii transfrontalieri, șoferii de TIR, cei care asigură transport de persoane, piloții și însoțitorii de zbor, personalul navigant maritim și fluvial, etc.). Având în vedere implementarea defectuoasă a PLF-ului de către guvernarea PSD-PNL, am reușit să votăm în Parlament anularea amenzilor - Legea nr. 257 din 21 iulie 2022.
  3. Sprijin pentru elevii care se întorc din Diaspora - amendamente incluse în Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023  : grupe de acomodare cu rol extins care să sprijine elevii în dobândirea unui nivel corespunzător de limbă română şi în recuperarea decalajelor de orice fel; posibilitatea ca elevii din Diaspora să susțină evaluarea națională sau bacalaureatul.

Prevederi introduse în programul de guvernare al USR, preluate și implementate:


  • Creșterea numărului de consulate itinerante: am efectuat numeroase demersuri în vederea includerii consulatelor itinerante în planul ministerului de externe -  astfel în 2021 au fost organizate 64 de consulate itinerante, adică de 3 ori mai multe comparativ cu anul 2020, în cadrul cărora au fost prestate peste 15.000 de servicii consulare, iar în anul 2022 s-au desfăşurat 151 de consulate itinerante în 26 de state, fiind procesate 33.450 servicii consulare.
  • Suplimentarea numărului de atașați pe probleme de muncă și sociale care să ofere asistență lucrătorilor români din străinătate - de la 11 în 2021 la 16 în 2023.


Contribuții la documente internaționale:

1. Rezoluția finală a Conferinței privind viitorul Europei: am reușit să includ în raportul final al Conferinței o propunere pentru care am luptat în mod deosebit, în calitate de reprezentant al cetățenilor mobili, și anume necesitatea de a se asigura o mobilitate echitabilă a forței de muncă în UE.

2. Rezoluția AP OSCE privind războiul din Ucraina: am reușit să includ în Declaraţia finală de la Birmingham o serie de amendamente referitoare la: 

  • Contribuția semnificativă a statelor vecine cu Ucraina, precum România, în gestionarea crizei refugiaților; 
  • Recunoașterea riscurilor de securitate fără precedent care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei;
  • Solicitarea eliberării de către Federația Rusă a personalului misiunilor speciale de monitorizare ale OSCE, aflate în detenție ilegală, precum și încetarea campaniei de denigrare a acestor misiuni.

3. Aderarea României la Schengen: am luat parte la lucrările Comisiei pentru Afaceri Constituționale (AFCO) din Parlamentul European, unde am susținut necesitatea revizuirii tratatelor, prin introducerea votului cu majoritate calificată la nivelul Uniunii Europene. Momentul Schengen din decembrie 2022 a fost încă o confirmare a faptului că o Europă puternică nu poate exista dacă se păstrează posibilitatea de șantaj dată de unanimitate. Ulterior, Guvernul României și-a schimbat poziția și s-a alăturat grupului de state care solicită introducerea votului cu majoritate calificată în domeniul politicii externe şi de securitate comună a UE.



Share by: