Marea Britanie

La ce alegeri pot vota?

Cetățenii europeni cu vârsta de peste 18 ani (sau 16 ani în cazul Scoției) au drept de vot la alegerile locale și regionale. Astfel, români stabiliți în Marea Britanie pot vota atât pentru consilii locale și primării, cât și pentru membrii ai parlamentele regionale: Parlamentul Scoțian și Parlamentul Țării Galilor.

Următoarele alegeri vor avea loc pe 6 mai 2021.

ENGLAND | În ANGLIA se votează pentru: English Local Councils (consilii locale și municipale), Mayor of London (primarul Londrei) și London Assembly (Adunarea Londrei, ce guvernează alături de Mayor of London). Alegerile pentru locale în cartierele Londrei, London Boroughs, vor avea loc anul următor, la data de 5 mai 2022.

SCOTLAND | În SCOȚIA se votează pentru: Members of the Scottish Parliament, MSP (membrii Parlamentului Scoțian)

WALES | În ȚARA GALILOR se votează pentru: Members of the Welsh Parliament, MS (membrii Parlamentului Țării Galilor)

Mai mult, poți verifica cu ușurință ce alegeri au loc acolo unde locuiești cu ajutorul codului poștal al adresei de rezidență, accesând linkul următor:

https://www.electoralcommission.org.uk/i-am-a/voter/your-election-information 

De ce este important să mă înregistrez la vot și să votez?

Înregistrarea în registrul electoral aduce diverse beneficii precum:

    • îmbunătățirea credit score-ului: pe baza acestuia se va aproba sau refuza orice solicitare financiară precum un credit, o plată în rate sau un contract de telefonie mobilă; acest aspect este în mod special benefic pentru cei ce nu au istoric de credit sau sunt stabiliți de puțin timp în Marea Britanie.
    • ușurarea identificării: simplu fapt că ești înregistrat reprezintă în unele situații o formă de dovedire a identității, cum ar fi de exemplu, contextul închirierii unei locuințe.

IMPLICAREA TA CONTEAZÂ.

Conform ultimelor statistici ale aplicațiilor pentru EU Settlement Scheme (procesul de obținere a statutului de rezidență pentru cetățenii Uniunii Europene):

836,980 români

au aplicat pentru #settled sau #pre-settled status

Există așadar o comunitate foarte mare de români în Marea Britanie, o comunitate puternică ce poate dobândi reprezentativitate în consilii locale prin implicarea sa pe plan local.

Cum pot vota?

Pentru a vota este necesar să fii înregistrat în registrul electoral, Electoral Register. Procesul durează doar câteva minute și este disponibil online, pe pagina guvernului britanic:

https://www.gov.uk/register-to-vote

Vei rămâne înregistrat și pentru alegerile următoare, fiind necesar să te înregistrezi din nou doar în cazul schimbării domiciliul.

Odată înregistrat, vei primi un poll card (cartea de alegător) cu aproximativ 6 zile înaintea zilei de vot, Election Day. Acesta va specifica informații referitoare la secția de votare (polling station) la care poți merge la vot.

Data limită pentru înscriere la alegerile locale de anul acesta este 19 aprilie 2021.

Votul prin corespondență

Există și posibilitatea votului prin poștă. Află mai multe despre cum te poți înscrie  și descarcă formularul de înscriere aici:

https://www.electoralcommission.org.uk/i-am-a/voter/voting-person-post-or-proxy/voting-post 

Termenul de înscriere pentru votul din poștă diferă între regiuni:

    • 6 aprilie 2021 pentru Scoția și Țara Galilor
    • 20 aprilie 2021 pentru Anglia