Italia

La ce alegeri pot vota?

În Italia, cetățenii europeni cu vârsta de peste 18 ani au drept de vot la alegerile locale pentru primar și consiliul municipal în comuna în care sunt rezidenți. Candidatura este de asemenea posibilă pentru funcțiile de consilier municipal.

Următoarele alegeri vor avea loc în Septembrie 2021.

Datele exacte ale alegerilor vor fi stabilite ulterior, în funcție de progresul situației pandemiei COVID-19.

CAMPANIA | Napoli, Salerno, Benevento și Caserta sunt orașele cu cele mai mari comunități de români, un total de 41.209 cu drept de vot.

EMILIA-ROMAGNA | Bologna, Ravenna și Rimini sunt orașele cu cele mai mari comunități de români, un total de 17.082 cu drept de vot.

FRIULI VENEZIA GIULIA | Trieste și Pordenone sunt orașele cu cele mai mari comunități de români, un total de 12.858 cu drept de vot.

LAZIO | Roma și Latina sunt orașele cu cele mai mari comunități de români, un total de 171.900 cu drept de vot.

LOMBARDIA | Milano și Varese sunt orașele cu cele mai mari comunități de români, un total de 23.163 cu drept de vot.

PIEMONTE | Torino este orașul din regiune cu cea mai mare comunitate de români, 40.000 cu drept de vot.

Cum pot vota?

Pentru a vota la alegerile din Italia este necesar să fi înscris în registrul electoral cu 40 de zile înainte de ziua alegerilor. Poți face asta la registratura municipiului de rezidență (all’anagrafe del Comune di residenza). Odată înscris, ți se va elibera o carte electorală, Tessera Elettorale.

Mai mult, vei primi un Certificato Elettorale (carte de alegător) cu până la 10 zile înaintea de vot. Acesta va specifica informații referitoare la secția de votare (polling station) la care poți vota.