Activitate politică

10 AUGUST ESTE O PATĂ PE OBRAZUL STATULUI ROMÂN!

Am votat împotriva proiectului senatorului PSD Liviu Pop de instituire a zilei de 10 august ca zi a unității civice.
Ce s-a întâmplat la protestul Diasporei de anul trecut este o pată pe obrazul statului român! Trebuie să fie foarte clar că pe 10 august problema a fost că statul a bătut și a gazat cetățeni nevinovați. Cu astfel de acțiuni, nu faceți decât să atrageți repulsia românilor din Diaspora. Ei n-au nevoie de legi pentru unitate civică, au nevoie de un stat prosper în care să se poată întoarce. De aceea este nevoie de USR la guvernare.

 

ROMÂNII ȘI STATUL ROMÂN – CĂTRE O RELAȚIE FUNCȚIONALĂ

Conform unui studiu din 2017, 57% din românii emigrați își doresc să se întoarcă în țară; trei sferturi dintre ei văd birocrația sistemului ca pe o piedică. E nevoie să o reducem constant, cu exemple că se poate mai eficient, mai rapid și mai transparent.

Una dintre realizările mele din Parlament în 2017 a fost amendarea Legii 321/2006 pentru a crește transparența procesului de acordare a fondurilor pentru proiectele inițiate de românii din afara granițelor.

Împreună cu colegii mei din USR, la începutul anului 2017 semnalam autorităților unele neconcordanțe la Legea 21/1991 a cetățeniei române. Atrăgeam atunci atenţia că nu este normal ca minorii să nu obțină cetățenie română odată cu părinții lor. Am depus o propunere legislativă în acest sens, în Parlament care s-a regăsit propunerea în Ordonanța de Urgență 65/2017. Ne-am bucurat să vedem problema remediată, dar avem un drum de parcurs pentru a impune un mod de lucru normal.

Prin amendamentele depuse la proiectele bugetelor de stat pe anii 2017 şi 2018 am insistat ca statul roman să finanţeze explicit informarea romanilor posibili emigranti. Poate fi un prim pas în prevenţia cazurilor de exploatare.

De asemenea, am cerut finanțarea studiilor necesare pentru a obţine o cartografie precisă a prezenţei românilor în Europa şi în lume, începând cu Italia si Spania.

COMUNITĂȚILE ȘI PĂSTRAREA IDENTITĂȚII

Am depus amendamente la Legea 86/2016 privind centrele comunitare care ar putea contribui la intărirea comunităților din Diaspora și la o mai mare vizibilitate a prezenței și rolului lor în viața statelor gazdă.

Aceste centre trebuie să completeze prezenţa românească şi în principalele metropole ale Europei (Berlin, Paris, Roma, Madrid sau Londra). Unul din amendamente depuse prevede angajarea cu prioritate a membrilor comunitatii in aceste centre.

Am subliniat importanţa educaţiei şi a promovării învățării limbii române, prin încurajarea deschiderii de biblioteci si săli de
lectură în comunitățile de români din străinătate, precum şi susținerea, de către statul român, a achiziţiilor şi a închirierii de spaţii pentru şcolile cu predare în limba română prin amendarea Legii privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni nr. 299/2007.

DEMOCRATIA, JUSTITIA, EUROPA 

Un aspect important al mandatului meu parlamentar este acela de normalizare a procesului electoral.

Fac parte din  grupul de lucru USR dedicat acestui subiect și am contribuit la lansarea primei inițiative privind reducerea pragurilor electorale. Impreuna cu echipa din biroul parlamentar am conturat propunerile necesare pentru eliminarea îngrădirilor dreptului la vot și pentru asigurarea unei reprezentări corecte pentru cetățenii din Diaspora.

România nu se mai poate întoarce  în trecut. Democrația și statul de drept sunt valorile  pe care fiecare politician e dator să-l îmbrățișeze.

Momentul OUG 13 şi modificările din decembrie 2017 la legile justiţiei ne-au arătat însă că nu toți aleșii se raporteaza la același set de valori.

USR-ul este aici pentru a reprezenta românii care nu se identifică cu luptele murdare pentru putere și corupția.

Am protestat vehement în 2017 asupra încercărilor de a devia justiţia de pe cursul ei normal, iar efortul nostru comun a avut ecou în plan internațional și a fost decisiv pentru demersurile către Curtea Constituțională.

Locul României nu poate fi altundeva decât alături de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi NATO și de aceea am luat poziție de la tribuna Parlamentului ori de cate ori a fost nevoie, ori de cate ori  puterea s-a asociat curentului anti-european.

 INTERACȚIUNEA CU ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE ȘI DIN ȚARĂ

Anul acesta am ajuns în comunităţile de români din Italia, Franţa, Germania, Belgia şi Spania. Am avut întrevederi în egală măsură şi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice din oraşele vizitate, precum şi cu reprezentanţi ai instituţiilor religioase, şi ai
asociaţiilor româneşti din străinătate.

M-am întâlnit, în tot acest timp, cu sute de români, cărora am încercat să le înțeleg mai bine viața și nevoile. Eu am fost, până să vin la București, odată cu începerea legislaturii, un român în Diaspora. Am încercat să văd cât mai multe comunități de unde pleacă români în afara țării.

Am cunoscut comunități și responsabili la nivel local în județele Constanța, Ialomița, Ilfov,  Hunedoara și Neamț. De aici îmi
adun elementele necesare pentru a acționa la nivel parlamentar.

Doresc pe această cale să le mulţumesc reprezentanţilor misiunilor diplomatice, asociaţiilor româneşti şi românilor din România şi din străinătate cu care m-am întâlnit sau care mi-au scris de-a lungul anului.

2017 – Un an în Parlament

A fost un an lung și provocator, date fiind modificările radicale pe care le-am traversat în 2017.

Am schimbat de mai multe ori locul de muncă de-a lungul vieții, am schimbat țara, compania, dar nici una dintre schimbări nu a fost comparabilă cu experiența lui 2017.

A fost un an lung și obositor pentru România și pentru majoritatea românilor, in care democratia a fost pusă la încercare.

Un asalt asupra celei de-a treia puteri în stat, nenumărate necunoscute în economie (schimbări în fiscalitate, eliminarea investițiilor), cadouri otrăvite oferite populației (creșteri de pensii și salarii la stat fără acoperire bugetară, jonglerii cu contribuțiile sociale), pe toate aceastea le-am trăit și eu.

2018

Noul an aduce cu sine noi provocări pe care le vom depăși cu toții, pentru că sunt ferm convins, cu toții credem
într-o Românie a binelui, a prosperității, a valorilor și a demnității.

De aici inainte îmi propun să construiesc pentru:

  •  Impact mai mare al votului Diasporei – schimbarea legislaţiei electorale și stimularea participării
  • Stimularea întreprinzătorilor și profesioniştilor pentru a contribui mai uşor, mai simplu la dezvoltarea economică a României
  • Îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru românii din Diaspora, implicându-i ca beneficiari exigenți

Iar pe harta interacțiunilor voi adăuga Marea Britanie și Republica Moldova alături de țările prioritare pe care le-am vizitat în 2017 și unde voi face noi deplasări. Vă mulțumesc tuturor pentru încredere și vă invit să ne rămâneți alături și în proiectele viitoare.

Vă mulțumesc tuturor pentru încredere și vă invit să ne rămâneți alături și in proiectele viitoare!

Raportul complet cu activitatea din 2017 se poate consulta aici.