Votul prin corespondență la alegerile prezidențiale


Domnule președinte de ședință,
Doamnelor și domnilor senatori,

Sâmbătă, pe 12 octombrie, în România începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Pentru unii dintre românii din Diaspora care au ales să voteze prin corespondență, campania s-a și încheiat. Primele plicuri cu buletinele de vot au fost primite de românii care locuiesc în afara granițelor țării și acestia au inceput sa voteze pentru turul întâi. L-am intalnit la Londra pe unul dintre primii votanti la aceste alegeri si sunt bucuros ca a dat tonul cand a declarat ca l-a votat pe candidatul Aliantei USR Plus, Dan Barna.

S-au înscris 41 003 cetățeni români din străinătate pentru a vota prin corespondență la aceste alegeri. De mai bine de patru ori mai multi decat in 2016 si semnificativ peste 10% din numarul celor care au votat pe 26 mai.

Și asta în ciuda campaniei mascate de descurajare, în ciuda afirmațiilor aruncate prin învăluire chiar de membrii actualului executiv, cum a fost declaratia lui Orlando Teodorovici cu privire la impozitarea românilor din străinătate, menita sa genereze teamă inutilă în rândul românilor plecați din țară.

Votul prin corespondență este doar una dintre uneltele pe care am reușit să le introducem în legislația electorală pentru a ne îndrepta către obiectivul ambițios de a facilita posibilitatea de a vota nu pentru sute de mii ci pentru milioane de români din afara granițelor. Si asta după ce timp de doi ani USR a promovat consecvent aceste principii în Parlament. Am propus extinderea votului prin corespondență încă de la începutul anului 2018. Dacă proiectul nostru ar fi fost aprobat de Parlament atunci am fi câștigat timp, instituțiile implicate în asigurarea bunei desfășurări a procesului ar fi câștigat timp de organizare, timp de a identifica și soluționa eventualele lacune din proces. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Inițiativa #stopcozilavot pe care am demarat-o pentru a convinge și sprijini cetățenii români să solicite înființarea de noi secții de votare în străinătate a luat elan. Autoritatea Electorală Permanentă estimeaza la peste 850 numărul de secții de votare pentru noiembrie, spre deosebire de 441 câte au funcționat în mai. Sunt deja confirmate 444 de secții. Cele mai multe dintre aceste secții sunt create pentru că cetățenii s-au implicat, au contribuit cu argumentații solide privind necesitatea acestor secții, cu propuneri de locații, cu propuneri de personal pentru birourile secțiilor, cu deschiderea sau facilitatrea dialogului cu autoritățile locale din țările gazdă.

Românii din Diaspora nu mai sunt un grup amorf care se detașează de România ci se coagulează din ce în ce mai mult drept o forță interesată să transforme România.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care au ales sa se implice. Celor care au lucrat pentru a obține noi secții. Celor care au ales să dea o șansă votului prin corespondență și care s-au înscris pentru a vota astfel. Să mulțumesc de asemeni tuturor celor care aleg să se implice în procesul electoral din Diaspora, ca delegați ai partidelor sau membri în birourile secțiilor de vot, ca observatori independenți, ca voluntari.

Românii din Diaspora își doresc să poată fi Fericiți în România ei sau familiile și prietenii lor. Și nu așteaptă ca cineva să facă asta pentru ei, au început să acționeze acolo unde transformarea se decide: la vot.