Incertitudine în privința Brexitului

Deși liderii europeni reuniți la Bruxelles au convenit la finalul săptămânii asupra acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din blocul comunitar, liderii politici de la Londra nu au ajuns la o înțelegere privind procesul Brexit.

În ciuda încercării de a-și asigura suportul Parlamentului pentru acordul de retragere, Prim-ministrul britanic a fost nevoit să trimită o scrisoare Președintelui Tusk prin care să îl informeze că Regatul Unit solicită o amânare a datei de retragere din blocul comunitar, în ciuda dorinței Guvernului britanic de a finaliza Brexitul pe 31 octombrie. Cererea Prim-ministrului Boris Johnson va fi analizată de Uniunea Europeană în cursul acestei săptămâni. Astfel, asupra procesului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană planează încă incertitudinea.

Având în vedere că există între 600 și 800.000 de cetățeni români care locuiesc în Regatul Unit al Marii Britanii,  am întreprins mai multe acțiuni pentru a mă asigura că drepturile cetățenilor români aflați pe teritoriul Marii Britanii vor fi protejate și după finalizarea procesului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană. 

În urma ultimei interpelări pe care am adresat-o Ministerului Afacerilor Externe, am fost informat că Ambasada României la Londra, Consulatele Generale ale României la Manchester și Edinburgh și Consulatele Onorifice ale României întreprind o serie de acțiuni pentru informarea cetățenilor români cu privire la procesul de aplicare pentru noul statut, atât la sediul reprezentanțelor diplomatice ale României, cât și în comunități, singure sau în parteneriat cu alte instituții și organizații. 

Conform datelor furnizate de Home Office, până la sfârșitul lunii august 2019, 187.600 de cetățeni români au aplicat pentru noul statut, reprezentând aproximativ 40% din numărul oficial al cetățenilor români aflați în Marea Britanie. USR încurajează toți cetățenii români să aplice pentru noul statut. Datele-limită pentru depunerea de documente sunt 31 decembrie anul viitor dacă Marea Britanie iese fără acord și 30 iunie 2021 dacă iese cu acord. Solicităm Guvernului României să dea toată atenția și tot sprijinul pentru a încuraja cetățenii români din Regatul Unit să îi încurajeze să facă toate demersurile necesare pentru a-și clarifica situația. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.