Facilitarea contribuției Diasporei la dezvoltarea economică și socială a țării 2

Pe 20 iunie 2019, la grupul parlamentar USR Senat a avut loc o discuție la masa rotundă pe tema “Facilitarea contribuției Diasporei la dezvoltarea economică și socială a țării” a cărei organizator a fost senatorul Radu Mihail. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai misiunilor diplomatice ale Turciei, Spaniei, Germaniei, Olandei, Danemarcei, Marii Britanii, Mexicului, Irlandei, Bulgariei. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Moderatorii acestei discuții au fost senatorii Silvia Dinică și Radu Mihail. 

Participanții au fost invitați să vorbească despre modul în care relaționează statele pe care le reprezintă cu cetățenii care locuiesc în afara granițelor. Au fost aduse în discuție politicile de taxare, impozitele pe care cetățenii din străinătate trebuie să le plătească în țara de origine și modalitățile prin care pot fi rezolvate acestea (prezență fizică la instituțiile publice, online, prin servicii de curierat etc.). Un subiect important a fost acela al proiectelor prin care diasporele se implică economic în țările de origine. Reprezentanții misiunilor diplomatice au vorbit despre proiectele tip Diaspora Start Up pe care statele pe care le reprezintă le au în derulare. 

“Cetățenii români din străinătate au o contribuție semnificativă la bugetul României. Se estimează că 1% din totalul capitalului transferat anual la nivel global este reprezentat de transferurile pe care cetățenii români le fac din statele-gazdă către România. Ne dorim ca această resursă să fie gestionată cât mai eficace posibil.” a punctat în introducere senatorul Radu Mihail.

La rândul său, senatoarea Silvia Dinică a angajat partenerii de discuție prin întrebări legate de transferul de cunoștințe dintre cetățenii care s-au stabilit în alte state și statele de origine. De asemenea, senatoarea Silvia Dinică a dorit să afle dacă există programe sau politici publice asumate la nivel de stat pentru implicarea diasporelor în dezvoltarea economică a țărilor de origine.

Excelența sa, Ambasadorul Mexicului la București a prezentat felul în care Mexicul se raportează la cetățenii săi care locuiesc în străinătate. Statul mexican sprijină integrarea mexicanilor în țările-gazdă în numeroase domenii: politică locală, antreprenoriat, educație, cultură, considerând că mexicanii care se stabilesc în Statele Unite ale Americii sau alte state nu sunt cetățeni pe care Mexicul îi pierde, ci aliați puternici în dialogul bilateral dintre state. Există numeroase asociații și rețele prin care profesioniștii comunică și schimbă experiențe între ei, de la rețele internaționale ale medicilor mexicani, ale profesorilor mexicani, sau start-uperilor mexicani la rețele internaționale ale antreprenorilor în domeniul construcțiilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.