La alegerile prezidențiale din noiembrie vor vota milioane de români din Diaspora!

18.09.2019

Doamnă președinte de ședință,
Doamnelor și domnilor senatori,

Visul meu este ca milioane de români din Diaspora să ajungă să voteze. Alianța USR PLUS luptă pentru drepturile românilor din Diaspora de a participa la viața electorală a țării fără umilințe, fără cozi, în mai multe secții de votare, cu un proces electoral modern și simplu.

Organizarea alegerilor prezidențiale din noiembrie este în plină desfășurare, nu fără surprize pe parcurs. Sunt elemente care mă mâhnesc profund și care afectează șansele de a avea un succes în participarea la acest scrutin.

Primul este chiar numirea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului. Este clar o sfidare dat fiind modul în care a gestionat procesul electoral în străinătate pe 26 mai. Într-un stat condus de PSD-ALDE, să răsplătești pe cineva pentru eșec si pentru dispreț arătat românilor este încă o normalitate, un semnal de alarmă și descurajare pentru românii din Diaspora.

Un alt aspect: în plină campanie de înregistrare în Registrul electoral pentru votul în străinătate, ministrul Teodorovici s-a gândit să descurajeze românii din Diaspora, aruncând o fumigenă comunicațională despre Spațiul Privat Virtual, cum că românii plecați în străinătate ar trebui identificați la misiunile diplomatice pentru a fi înscriși în sistemul fiscal românesc. Eugen Teodorovici știa că va genera teamă în rândul celor plecați în străinătate și poate asta a și urmărit să obțină.

Apoi, și mai grav, același ministru Teodorovici blochează fondurile necesare votului în Diaspora, pentru achiziționarea de tablete specifice și pentru organizarea numărului sporit de secții de votare necesare. Ministerul de Externe și celelalte instituții implicate stau cu sufletul la gură și se căciulesc pe la poarta Ministerului de Finanțe, doar doar vor primi la timp sumele promise.

Pe 15 septembrie s-a încheiat perioada de înscriere în Registrul electoral. Aproape 100 de mii de cetățeni români s-au înregistrat pe liste și pentru votul prin corespondență în ciuda campaniei de descurajare. Iar la secțiile de votare vor veni pe 10 și pe 24 noiembrie multe alte sute de mii, eu sper peste un milion de romani. Știu că lui Dancila, Meleșcanu sau Teodorovici nu le place să audă asta, dar acești români, pe care i-au tratat cu dispreț și care îi vor taxa din nou la urne, acești români sunt convinși să voteze în ciuda tuturor piedicilor pe care le inventează.

USR a venit cu propunerile necesare pentru a construi un sistem de vot funcțional în Diaspora. Unele au fost deja incluse în legea votată în această vară, altele au fost preluate mai de voie mai de nevoie în OUG-ul de săptămâna trecută, cum este flexibilitatea participării membrilor în secțiile de votare.

Echipele Alianței USR PLUS sprijină cetățenii din lumea întreagă în demersurile lor de a crea și de a se implica în funcționarea a noi secții de votare.

Acolo unde există voință, se găsește o cale, de aceea si noi , Alianta USR PLUS, alături de ceilalți cetățeni activi din Diaspora, continuăm efortul pentru că ne dorim să avem milioane de cetățeni români care să voteze în Diaspora pentru a putea fi cât mai repede Fericiți în Romania.