Inițiativă legislativă pentru o reprezentare corectă a românilor din Diaspora în Parlament

Cei peste 700.000 de români cu drept de vot din străinătate, din cei 4 milioane cât se estimează că trăiesc în Diaspora, sunt mai slab reprezentați la București decât cetățenii din țară.

Legea pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților prevede o normă de reprezentare pentru alegerile parlamentare după următorul calcul:

1 senator = 168.000 de alegători
1 deputat = 73.000 de alegători.

Această normă prevăzută de lege NU este însă aplicată și circumscripției 43. Diaspora este reprezentată în Parlament la nivelul minim prevăzut de lege, pentru cele mai depopulate județe ale țării: 2 senatori și 4 deputați. În comparație, un județ cu 669.000 de alegători trimite în Parlament 5 senatori și 11 deputați.

Este o discriminare evidentă a cetățenilor români din Diaspora față de cei din țară.

Am depus în Parlament o inițiativă legislativă care să corecteze această situație tolerată de prea mult timp de către vechii politicieni: 4 senatori și 10 deputați pentru cei peste 700.000 de români cărora statul român le dă drept de vot la parlamentare.

În ultimul an, USR a propus în Parlament o serie de inițiative legislative care să democratizeze și să deschidă accesul cetățenilor la viața politică. Împreună cu colegii mei din grupul de lucru pentru reformă electorală – Florina Presadă, Tudor Benga, Matei Adrian Dobrovie – am trimis inclusiv solicitări oficiale către președinții celor două Camere ale Parlamentului pentru reînființarea Comisiei de Cod Electoral.

Vechii politicieni, cei care s-au succedat la putere, pe rând, în ultimii 29 de ani, nu doresc însă sub nici un chip să deschidă accesul cetățenilor la viața politică, de frică să nu-și piardă privilegiile.

Găsiți mai multe amănunte despre propunerile USR de reformă electorală aici – http://bit.ly/reformaelectoralausr

Vom implementa toate aceste măsuri într-o viitoare guvernare USR, posibilă prin votul dumneavoastră!